Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Wodę wymieszać z mlekiem, podgrzać. Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Do letniej mieszanki wody z mlekiem dodać 1 łyżeczkę cukru, drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, zostawić do wyrośnięcia jeszcze 40 minut. Wyrośnięte bułki naciąć ostrym nożykiem. Przed pieczeniem oprószyć mąką. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg). Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

Na 8 sztuk:

  • 15 g drożdży świeżych

  • 1 łyżeczka cukru

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu

  • 140 ml wody

  • 140 ml mleka

  • 1 łyżeczka soli

  • 3 łyżki masła

Składniki

Proste bułeczki pszenne jak znalazł na drugie śniadanie.

Przepis znalazłam na stronie https://slodkoslodka.pl/ .

Odrobinę go przerobiłam ;)

Bułki pszenne II

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

25 listopada 2020

#bułki, #pieczywo, #drożdże

rondel