rondel

#bułki, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix

25 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułki pszenne II

Proste bułeczki pszenne jak znalazł na drugie śniadanie.

Przepis znalazłam na stronie https://slodkoslodka.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 8 sztuk:

  • 15 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 140 ml wody

  • 140 ml mleka

  • 1 łyżeczka soli

  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, odstawić. Do ciepłej mieszanki wody z mlekiem dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułki naciąć ostrym nożykiem. Przed pieczeniem oprószyć mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) około 25 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, miękkie masło i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułki naciąć ostrym nożykiem. Przed pieczeniem oprószyć mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) około 25 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: