Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Do letniego mleka pokruszyć drożdże, wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej mleko z drożdżami, mleko w proszku, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia. Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg). Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

Na 8 sztuk:

  • 30 g drożdży świeżych

  • 200 ml mleka

  • 3/4 łyżeczki soli

  • 40 g rozpuszczonego masła

  • 400 g mąki pszennej

  • 2 czubate łyżki mleka w proszku

Składniki

Proste bułeczki pszenne w sam raz na kolacje.

Przepis znalazłam na stronie https://daktylewczekoladzie.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Bułki pszenne z mlekiem w proszku

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

10 września 2020

#bułki, #pieczywo, #drożdże, #mleko w proszku

rondel