rondel

#bułki, #pieczywo, #drożdże, #mleko w proszku, #Thermomix

10 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułki pszenne z mlekiem w proszku

Proste bułeczki pszenne w sam raz na kolacje.

Przepis znalazłam na stronie https://daktylewczekoladzie.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 8 sztuk:

  • 30 g świeżych drożdży

  • 200 ml mleka

  • 3/4 łyżeczki soli

  • 40 g rozpuszczonego masła

  • 400 g mąki pszennej

  • 2 czubate łyżki mleka w proszku

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, odstawić. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej mleko z drożdżami, mleko w proszku, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 20-25 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać 3 minuty/37°C/obr. 1. Dodać pokruszone drożdże, mąkę, mleko w proszku, sól i miękkie masło, wymieszać 15 sekund/obr.6. Następnie wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 20-25 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: