#bułki, #pieczywo, #drożdże, #mleko w proszku, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Proste bułeczki pszenne w sam raz na kolacje.
Przepis znalazłam na stronie https://daktylewczekoladzie.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 8 sztuk:
30 g świeżych drożdży
200 ml mleka
3/4 łyżeczki soli
40 g rozpuszczonego masła
400 g mąki pszennej
2 czubate łyżki mleka w proszku
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić, odstawić. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej mleko z drożdżami, mleko w proszku, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 20-25 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać 3 minuty/37°C/obr. 1. Dodać pokruszone drożdże, mąkę, mleko w proszku, sól i miękkie masło, wymieszać 15 sekund/obr.6. Następnie wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 20-25 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: