#bułki, #pieczywo, #drożdże, #mąka żytnia pełnoziarnista
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne i zdrowe bułeczki na każdą okazję.
Przepis ze strony https://wypiekibeaty.com.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 8 sztuk:
25 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
150 ml wody
200 ml mleka
250 g mąki pszennej + 1 łyżka
250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Wykonanie tradycyjne:
Wodę wymieszać z mlekiem, podgrzać. Do ciepłej mieszanki wody z mlekiem dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąki wsypać do miski, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułeczki układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożykiem. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze 15 minut. Piec około 35 minut w 180°C (termoobieg). Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wlać mleko, wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąki, olej i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułeczki układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożykiem. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze 15 minut. Piec około 35 minut w 180°C (termoobieg). Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: