rondel

#bułki, #pieczywo, #drożdże, #mąka żytnia pełnoziarnista

02 października 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułki pszenno - żytnie II

Pyszne i zdrowe bułeczki na każdą okazję.

Przepis ze strony https://wypiekibeaty.com.pl/.

Odrobinę  go przerobiłam ;)

Składniki

Na 8 sztuk:

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 150 ml wody

  • 200 ml mleka

  • 250 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wodę wymieszać z mlekiem, podgrzać. Do ciepłej mieszanki wody z mlekiem dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąki wsypać do miski, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułeczki układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożykiem. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze 15 minut. Piec około 35 minut w 180°C (termoobieg). Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać mleko, wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąki, olej i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułeczki układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożykiem. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze 15 minut. Piec około 35 minut w 180°C (termoobieg). Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: