Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Wodę wymieszać z mlekiem, podgrzać. Do ciepłej mieszanki wody z mlekiem dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąki wsypać do miski, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Wyrośnięte ciasto  przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze 30 minut. Piec około 35 minut w 180°C (termoobieg). Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

Na 8 sztuk:

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 0,5 szklanki wody

  • 0,5 szklanki mleka

  • 250 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżki oleju

Składniki

Pyszne i zdrowe bułeczki, idealne na śniadanie i nie tylko.

Przepis ze strony http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/.

Odrobinę  go przerobiłam ;)

Bułki pszenno-żytnie

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

12 lipca 2021

#bułki, #pieczywo, #drożdże

rondel