#bułki, #pieczywo, #drożdże, #mąka żytnia, #mąka pełnoziarnista
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne i zdrowe bułeczki, idealne na śniadanie i nie tylko.
Przepis ze strony http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 8 sztuk:
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki mleka
250 g mąki pszennej + 1 łyżka
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Wykonanie tradycyjne:
Wodę wymieszać z mlekiem, podgrzać. Do ciepłej mieszanki wody z mlekiem dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąki wsypać do miski, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Piec około 35 minut w 180°C (termoobieg). Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: