#bułki, #pieczywo, #oliwa z oliwek, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne i szybkie bułki w sam raz na śniadanie czy do szkoły.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
Odrobinę go przerobili ;)
300 ml wody
25 g świeżych drożdży
70 g oliwy z oliwek
550 g mąki pszennej + 1 łyżka
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko do posmarowania
Wykonanie tradycyjne:
Do miski przesiać mąkę. Dodać sól, pokruszone drożdże, oliwę z oliwek i ciepła wodę. Dokładnie wyrobić. (Ja podczas wyrabiania podsypuje delikatnie mąką, bo ciasto się klei). Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć go na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 15 minut. Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) około 30 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, pokruszyć drożdże, dodać mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 15 minut. Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) około 30 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: