rondel

#bułki, #pieczywo, #oliwa z oliwek, #drożdże, #Thermomix

03 września 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułki śniadaniowe 

Pyszne i szybkie bułki w sam raz na śniadanie czy do szkoły.

Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.

Odrobinę go przerobili ;)

Składniki

  • 300 ml wody

  • 25 g świeżych drożdży

  • 70 g oliwy z oliwek

  • 550 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do miski przesiać mąkę. Dodać sól, pokruszone drożdże, oliwę z oliwek i ciepła wodę. Dokładnie wyrobić. (Ja podczas wyrabiania podsypuje delikatnie mąką, bo ciasto się klei). Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć go na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 15 minut. Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) około 30 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, pokruszyć drożdże, dodać mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 15 minut. Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) około 30 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: