rondel

#bułki, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix

12 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułki wrocławskie 

Uwielbiam świeże bułki.

Te w smaku przypominają te sklepowe, ale są bardziej puszyste.

Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.

Składniki

  • 170 g mleka

  • 150 g wody

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 30 g miękkiego masła

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wodę wymieszać z mlekiem, podgrzać. Masło rozpuścić, odstawić. Do ciepłej mieszanki wody z mlekiem dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć go na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Wyrośnięte bułki naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) około 20 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę i mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, masło i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Wyrośnięte bułki naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) około 20 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: