Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Wodę wymieszać z mlekiem, podgrzać. Masło rozpuścić, odstawić. Do ciepłej mieszanki wody z mlekiem dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć go na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki naciąć ostrym nożykiem. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed pieczeniem bułki posmarować woda i posypać makiem. Piec około 20 minut w 200°C (góra-dół). Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę i mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, masło i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki naciąć ostrym nożykiem. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed pieczeniem bułki posmarować woda i posypać makiem. Piec około 20 minut w 200°C (góra-dół). Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 170 g mleka

  • 150 g wody

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 30 g miękkiego masła

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1,5 łyżeczki soli

  • mak do posypania

Składniki

Uwielbiam świeże bułki.

Te w smaku przypominają te sklepowe, ale są bardziej puszyste.

Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/ ;)

Bułki wrocławskie 

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

12 listopada 2020

#bułki, #pieczywo, #mak, #drożdże, #Thermomix

rondel