Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Wodę wymieszać z mlekiem, podgrzać. Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Do letniej mieszanki wody z mlekiem dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć go na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki naciąć ostrym nożykiem. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze 30 minut. Przed pieczeniem bułki posmarować woda i posypać makiem. Piec około 20 minut w 200°C 
(góra-dół). Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać wodę i mleko, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, masło i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 60 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki naciąć ostrym nożykiem. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze 30 minut. Przed pieczeniem bułki posmarować woda i posypać makiem. Piec około 20 minut w 200°C (góra-dół). Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 170 g mleka

  • 150 g wody

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 30 g miękkiego masła

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1,5 łyżeczki soli

  • mak do posypania

Składniki

Uwielbiam świeże bułki.

Te w smaku przypominają te sklepowe, ale są bardziej puszyste.

Przepis pochodzi ze strony https://cookidoo.pl/ ;)

Bułki wrocławskie 

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

12 listopada 2020

#bułki, #pieczywo, #mak, #drożdże, #Thermomix

rondel