Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Masło roztopić. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mleko wymieszać z żółtkami i 8 łyżkami cukru. Na dno brytfanki/naczynia żaroodpornego wylać trochę masła. Bułkę kanapkową moczyć w mleku i układać ciasno na dnie. Na to dać starte jabłka. Posypać cukrem. (Można pominąć jak jabłka są bardzo słodkie). Polać odrobiną masła. Czynność powtórzyć. Na samą górę dać namoczoną w mleku bułkę. Wylać na to resztę mleka i masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 45-50 minut. Następnie odkryć i zapiekać jeszcze 20 min.
Uwaga! "Bułki podczas pieczenia bardzo rosną i lubią wykipieć.

Sposób przygotowania

  • bułka kanapkowa

  • 0,75 l mleka

  • 2 żółtka

  • 8 łyżek cukru + do posypania ( w zależności od kwasowości jabłek)

  • 3/4 kostki masła

  • jabłka

Składniki

Przepis na ten pyszny deser mam od Teściowej ;)

Bułki z jabłkami

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

18 września 2021

#jabłka, #desery, #cynamon

rondel