#jabłka, #desery, #cynamon
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepis na ten pyszny deser mam od Teściowej ;)
bułka kanapkowa
0,75 l mleka
2 żółtka
8 łyżek cukru + do posypania ( w zależności od kwasowości jabłek)
3/4 kostki masła
jabłka
Wykonanie tradycyjne:
Masło roztopić. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mleko wymieszać z żółtkami i 8 łyżkami cukru. Na dno brytfanki/naczynia żaroodpornego wylać trochę masła. Bułkę kanapkową moczyć w mleku i układać ciasno na dnie. Na to dać starte jabłka. Posypać cukrem. (Można pominąć jak jabłka są bardzo słodkie). Polać odrobiną masła. Czynność powtórzyć. Na samą górę dać namoczoną w mleku bułkę. Wylać na to resztę mleka i masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 45-50 minut. Następnie odkryć i zapiekać jeszcze 20 min.
Uwaga! "Bułki podczas pieczenia bardzo rosną i lubią wykipieć.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: