rondel

#bułki, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix

05 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułki z przedziałkiem

Pyszne domowe bułki na śniadanie i do pracy.

Przepis znalazłam na stronie http://zpierwszegotloczenia.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 450 - 500 g mąki pszennej

  • 250 ml ciepłej wody

  • 25 g świeżych drożdży

  • płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie, pokruszyć do niego drożdże. Zalać 2-3 łyżkami ciepłej wody, delikatnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników, dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki naciąć ostrym nożykiem. Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić bułki, piec 30 - 35 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać ciepłą wodę, mąkę i sól, wyrobić 2-3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto zostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki naciąć ostrym nożykiem. Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić bułki, piec 30 - 35 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: