Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie , pokruszyć do niego drożdże. Zalać 2-3 łyżkami wody, delikatnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Dodać resztę składników, dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Z każdej uformować bułkę. W uformowanych bułkach robić głębokie „przedziałki” tępą stroną noża. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 35 minut (góra-dół).
460 g mąki pszennej
ok. 280-300 ml letniej wody
50 g drożdży
płaska łyżeczka soli
Przepis znalazłam na stronie http://zpierwszegotloczenia.pl/.
Zdjęcia zachęciły mnie do zrobienia domowych bułek na śniadanie i do pracy.
Moje "przedziałki" zaginęły podczas pieczenia ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#bułki, #pieczywo, #drożdże