Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie, pokruszyć do niego drożdże. Zalać 2-3 łyżkami ciepłej wody, delikatnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników, dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na równych 6 części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 35 minut.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać ciepłą wodę, mąkę i sól, wyrobić 2-3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto zostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na równych 6 części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 35 minut.
460 g mąki pszennej
280-300 ml ciepłej wody
50 g świeżych drożdży
płaska łyżeczka soli
Przepis znalazłam na stronie http://zpierwszegotloczenia.pl/.
Zdjęcia zachęciły mnie do zrobienia domowych bułek na śniadanie i do pracy.
Moje "przedziałki" zaginęły podczas pieczenia ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#bułki, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix