Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie , pokruszyć do niego drożdże. Zalać 2-3 łyżkami wody, delikatnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Dodać resztę składników, dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Z każdej uformować bułkę. W uformowanych bułkach robić głębokie „przedziałki” tępą stroną noża. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 35 minut (góra-dół).

Sposób przygotowania

  • 460 g mąki pszennej

  • ok. 280-300 ml letniej wody

  • 50 g drożdży

  • płaska łyżeczka soli

Składniki

Przepis znalazłam na stronie http://zpierwszegotloczenia.pl/.

Zdjęcia zachęciły mnie do zrobienia domowych bułek na śniadanie i do pracy.

Moje "przedziałki" zaginęły podczas pieczenia ;)

Bułki z przedziałkiem

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

05 września 2020

#bułki, #pieczywo, #drożdże

rondel