Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Do ciepłego mleka wymieszanego z ciepłą wodą pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, wymieszać. Odstawić na 20 minut. Mąki wymieszać z solą, ziarnami słonecznika, sezamem, pestkami dyni i siemieniem lnianym. Dodać zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułki. Gotowe bułki układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra- dół). Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 400 g mąki pszennej + 2 łyżki

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 300 ml ciepłej wody

  • 200 ml ciepłego mleka

  • 60 g ziaren słonecznika + 2 łyżeczki do posypania

  • 45 g sezamu + 2 łyżeczki do posypania

  • 10 g pestek z dyni

  • 10 g siemienia lnianego

  • 25 g świeżych drożdży

  • 2 łyżki masła

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 jajko

Składniki

Zdrowsza wersja bułek.

Idealna do pracy czy szkoły.

Przepis ze strony https://smakolykibereniki.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Bułki z ziarnami

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

04 lutego 2021

#bułki, #pieczywo, #mąka pełnoziarnista, #słonecznik, #sezam, #dynia, #siemię lniane, #drożdże

rondel