rondel

#bułki, #pieczywo, #mąka pełnoziarnista, #słonecznik, #sezam, #dynia, #siemię lniane, #drożdże, #Thermomix

04 lutego 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułki z ziarnami

Zdrowsza wersja bułek.

Idealna do pracy czy szkoły.

Przepis ze strony https://smakolykibereniki.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 400 g mąki pszennej + 2 łyżki

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 300 ml ciepłej wody

  • 200 ml ciepłego mleka

  • 60 g łuskanego słonecznika + 2 łyżeczki do posypania

  • 45 g sezamu + 2 łyżeczki do posypania

  • 10 g pestek z dyni

  • 10 g siemienia lnianego

  • 25 g świeżych drożdży

  • 2 łyżki masła

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 jajko

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Do ciepłego mleka wymieszanego z ciepłą wodą pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, wymieszać. Odstawić na 20 minut. Mąki wymieszać z solą, ziarnami słonecznika, sezamem, pestkami dyni i siemieniem lnianym. Dodać zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułki. Gotowe bułki układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra- dół) około 30-35 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę i mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąki, miękkie masło, ziarna słonecznika, sezam, pestki dyni, siemię lniane i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułki. Gotowe bułki układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra- dół) około 30-35 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: