Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Do ciepłego mleka wymieszanego z ciepłą wodą pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, wymieszać. Odstawić na 20 minut. Mąki wymieszać z solą, ziarnami słonecznika, sezamem, pestkami dyni i siemieniem lnianym. Dodać zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułki. Gotowe bułki układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra- dół). Studzić na kratce.
400 g mąki pszennej + 2 łyżki
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
300 ml ciepłej wody
200 ml ciepłego mleka
60 g ziaren słonecznika + 2 łyżeczki do posypania
45 g sezamu + 2 łyżeczki do posypania
10 g pestek z dyni
10 g siemienia lnianego
25 g świeżych drożdży
2 łyżki masła
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
Zdrowsza wersja bułek.
Idealna do pracy czy szkoły.
Przepis ze strony https://smakolykibereniki.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#bułki, #pieczywo, #mąka pełnoziarnista, #słonecznik, #sezam, #dynia, #siemię lniane, #drożdże