rondel

#bułki, #pieczywo, #mąka pełnoziarnista, #siemię lniane, #drożdże, #miód

25 kwietnia 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułki żytnie pełnoziarniste z płatkami owsianymi

Pyszna i zdrowa wersja bułek.

Przepis ze strony https://mojewypieki.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 8 sztuk:

  • 1 szklanka wrzącej wody

  • 60 g płatków owsianych + do posypania

  • 18 g masła

  • 1 płaska łyżka miodu

  • 0,75 łyżeczki soli

  • 20 g świeżych drożdży

  • 3 łyżki ciepłej wody

  • 2 łyżki siemienia lnianego

  • 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Płatki owsiane zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać. Odstawić. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Do płatków owsianych dodać rozpuszczone drożdże, miód, miękkie masło, siemię lniane, mąkę żytnią pełnoziarnistą, mąkę pszenną i sól. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 6-8 równych części. Z każdej uformować bułki. Gotowe bułki układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi Piec około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra- dół). Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: