#bułki, #pieczywo, #mąka pełnoziarnista, #siemię lniane, #drożdże, #miód
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna i zdrowa wersja bułek.
Przepis ze strony https://mojewypieki.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 8 sztuk:
1 szklanka wrzącej wody
60 g płatków owsianych + do posypania
18 g masła
1 płaska łyżka miodu
0,75 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży
3 łyżki ciepłej wody
2 łyżki siemienia lnianego
1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko do posmarowania
Wykonanie tradycyjne:
Płatki owsiane zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać. Odstawić. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Do płatków owsianych dodać rozpuszczone drożdże, miód, miękkie masło, siemię lniane, mąkę żytnią pełnoziarnistą, mąkę pszenną i sól. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6-8 równych części. Z każdej uformować bułki. Gotowe bułki układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi Piec około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra- dół). Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: