#przetwory, #buraki, #ocet
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne buraczki w sam raz na zimę.
W smaku przypominają bardzo te ze sklepu.
Przepis znalazłam na stronie https://www.kwestiasmaku.com/.
3 kg buraków
1,5 szklanki wody + do gotowania
0,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
1 szklanka cukru
1 czubata łyżka soli
Wykonanie tradycyjne:
Buraki umyć, ugotować. Ostygnięte obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich 1,5 szklanki wody, ocet, cukier i sól. Wymieszać, zagotować. Gorące buraczki przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: