rondel

#przetwory, #buraki, #ocet

07 sierpnia 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Buraczki pasteryzowane

Pyszne buraczki w sam raz na zimę.

W smaku przypominają bardzo te ze sklepu.

Przepis znalazłam na stronie https://www.kwestiasmaku.com/.

Składniki

  • 3 kg buraków

  • 1,5 szklanki wody + do gotowania

  • 0,5 szklanki  octu spirytusowego 10 %

  • 1 szklanka cukru

  • 1 czubata łyżka soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Buraki umyć, ugotować. Ostygnięte obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich 1,5 szklanki wody, ocet, cukier i sól. Wymieszać, zagotować. Gorące buraczki przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: