rondel

#buraki, #cebula, #cytryna, #ocet, #olej, #inne, #Thermomix

31 marca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Buraczki smażone II

Kolejny prosty przepis na smaczne buraczki do drugiego dania.

Składniki

  • 3 średnie buraki

  • 0,5 cebuli

  • olej do smażenia

  • sok z cytryny

  • ocet spirytusowy 10 %

  • sól

  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Buraki umyć, ugotować. Ostygnięte obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do niej buraki. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i octem do smaku.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Buraki umyć, ugotować. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojona na kawałki cebulę, rozdrobnić 5 sekund/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Do naczynia miksującego dodać łyżkę oleju, dusić 3 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać ugotowane buraki, rozdrobnić 5 sekund/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać sok z cytryny (0,5 łyżeczki), ocet spirytusowy (1 łyżeczkę) pieprz (szczypta) i sól (0,25 łyżeczki), gotować 2 minuty/100°C/obr. 2.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: