#przetwory, #buraki, #ocet
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne buraczki wiórki na zimę.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
3 kg buraków
woda do gotowania
0,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
100 g cukru
1 płaska łyżka soli
Wykonanie tradycyjne:
Buraki umyć, ugotować. Ostygnięte obrać, zetrzeć na tarce, aby powstały wiórki. Dodać do nich ocet, cukier i sól, dokładnie wymieszać. Gotowe buraczki przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: