#dania główne, #kuchnia gruzińska, #drożdże, #oliwa z oliwek, #ser ricotta, #ser feta, #ser zottarella, #harissa, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne i mega sycące danie z kuchni gruzińskiej.
Przepis znalazłam na https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
150 ml wody
10 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
300 g mąki + 1 łyżka
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Farsz:
120 g sera ricotta
130 g sera feta
130 g sera zottarella
Dodatkowo:
2 jajka
sól
1 łyżeczka harissy w proszku
Wykonanie tradycyjne:
Do ciepłej wody dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę z oliwek. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć go na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części. Z każdej uformować kulę, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na pół godziny. W międzyczasie ser zottarella zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. W osobnej misce połączyć ser ricotta z serem feta. Każdą kule ciasta rozwałkować na grubość około 5 mm. Na placek wyłożyć ser zottarella, podwinąć ciasto z obu stron, by zostawić wolny środek (zdjęcie). Górę zwinąć do siebie i połączyć, tak samo dół - powstaje kształt łódeczki (zdjęcie). Środek każdej z nich wypełnić mieszanką reszty serów. Surowe chaczapuri przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową. Przykryć delikatnie bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C (góra-dół) około 20 minut. Po tym czasie do każdej łódeczki dać surowe jajko, posolić go i posypać harissą. Wsadzić blachę ponownie do piekarnika na około 5 - 10 minut, aby białko się ścięło.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć go na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części. Z każdej uformować kulę, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na pół godziny. W międzyczasie ser zottarella zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. W osobnej misce połączyć ser ricotta z serem feta. Każdą kule ciasta rozwałkować na grubość około 5 mm. Na placek wyłożyć ser zottarella, podwinąć ciasto z obu stron, by zostawić wolny środek (zdjęcie). Górę zwinąć do siebie i połączyć, tak samo dół - powstaje kształt łódeczki (zdjęcie). Środek każdej z nich wypełnić mieszanką reszty serów. Surowe chaczapuri przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową. Przykryć delikatnie bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C (góra-dół) około 20 minut. Po tym czasie do każdej łódeczki dać surowe jajko, posolić go i posypać harissą. Wsadzić blachę ponownie do piekarnika na około 5 - 10 minut, aby białko się ścięło.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: