#chałka, #chleb, #pieczywo, #drożdże, #mak, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejny zdrowy domowy chlebek tym razem w wersji chałki.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
25 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
400 ml ciepłej wody
800 g mąki pszennej + 1 łyżka
2 jajka + 1 jajko do posmarowania
50 g masła
1 łyżeczka soli
mak do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie tradycyjne:
Masło roztopić, odstawić. Do dużej miski dać łyżkę mąki, łyżkę cukru, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, jajka i rozpuszczone masło, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na 3 równe części. Zapleść warkocz. Chałkę chlebową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 30 minut. Po tym czasie chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) około 25 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180ºC, piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu na 10 minut uchylić piekarnik przed wyciągnięciem chałki. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać cukier i ciepłą wodę, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr.1. Dodać mąkę, jajka, miękkie masło, sól, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na 3 równe części. Zapleść warkocz. Chałkę chlebową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 30 minut. Po tym czasie chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) około 25 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180ºC, piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu na 10 minut uchylić piekarnik przed wyciągnięciem chałki. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: