Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić. Do dużej miski dać łyżkę mąki, łyżkę cukru, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu dodać resztę mąki, sól, dwa jajka i roztopione masło, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na trzy równe części. Zapleść warkocz. Chałkę chlebową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na pół godziny. Po tym czasie chałkę posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać makiem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180ºC, piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu na 10 minut uchylić piekarnik przed wyciągnięciem chałki. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać cukier i ciepłą wodę, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr.1. Dodać mąkę, jajka, miękkie masło, sól, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na trzy równe części. Zapleść warkocz. Chałkę chlebową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na pół godziny. Po tym czasie chałkę posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać makiem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180ºC, piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu na 10 minut uchylić piekarnik przed wyciągnięciem chałki. Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżka cukru

  • 400 ml ciepłej wody

  • 800 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania

  • 50 g masła

  • 1 łyżeczka soli

  • mak do posypania

Składniki

Kolejny przepis na zdrowy domowy chlebek tym razem w wersji chałki.

Znalazłam go na stronie https://aniagotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Chałka chlebowa

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

20 listopada 2020

#chałka, #chleb, #pieczywo, #drożdże, #mak, #Thermomix

rondel