Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Drożdże rozetrzeć z cukrem (1 łyżeczka), gdy się rozpłyną wlać do nich lekko podgrzane mleko i wodę oraz dodać 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej zaczyn, cukier i jajko. Dokładnie wyrobić ciasto (ciasto wychodzi klejące, można podsypać mąką). Gdy zacznie odchodzić od ręki wlać ciepłe (nie gorące) masło. Ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość lekko wyrobić, aby je odgazować. Podzielić na 3 równe wałeczki, zapleść warkocz, końce podwinąć pod spód. Gotową chałkę przełożyć na wyłożoną papierem blachę, przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do  180ºC (góra-dół) przez 25-30 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wsypać 60 g mąki i 30 g cukru, dodać 30 g masła, wymieszać 10 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać miękkie masło, cukier, pokruszone drożdże, mleko i wodę, podgrzewać 4 minuty/37ºC/obr.2. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe wałeczki, zapleść warkocz, końce podwinąć pod spód. Gotową chałkę przełożyć na wyłożoną papierem blachę, przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do  180ºC (góra-dół) przez 25-30 minut. Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 1 jajko 

  • 2 łyżki masła

  • 50 g cukru + 1 łyżeczka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 100 ml mleka

  • 100 ml wody

  • 450 g mąki pszennej + 2 łyżki

  • 1 płaska łyżeczka soli

Kruszonka:

  • 60 g mąki pszennej

  • 30 g miękkiego masła

  • 30 g cukru

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania

Składniki

Uwielbiam chałkę z ciepłym kakao.

Przepis znalazłam na stronie http://ilovebake.pl/.

Odrobinę go przerobiłam.

Chałka z kruszonką II

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

15 stycznia 2021

#chałka, #desery, #drożdże, #kruszonka, #Thermomix

rondel