Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Drożdże rozetrzeć z cukrem (1 łyżeczka), gdy się rozpłyną wlać do nich lekko podgrzane mleko i wodę oraz dodać 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej zaczyn, cukier i jajko. Dokładnie wyrobić ciasto (ciasto wychodzi klejące, można podsypać mąką). Gdy zacznie odchodzić od ręki wlać ciepłe (nie gorące) masło. Ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość lekko wyrobić, aby je odgazować. Podzielić na 3 równe wałeczki, zapleść warkocz, końce podwinąć pod spód. Gotową chałkę przełożyć na wyłożoną papierem blachę, przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 25-30 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wsypać 60 g mąki i 30 g cukru, dodać 30 g masła, wymieszać 10 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać miękkie masło, cukier, pokruszone drożdże, mleko i wodę, podgrzewać 4 minuty/37ºC/obr.2. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe wałeczki, zapleść warkocz, końce podwinąć pod spód. Gotową chałkę przełożyć na wyłożoną papierem blachę, przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 25-30 minut. Studzić na kratce.
Ciasto:
1 jajko
2 łyżki masła
50 g cukru + 1 łyżeczka
20 g świeżych drożdży
100 ml mleka
100 ml wody
450 g mąki pszennej + 2 łyżki
1 płaska łyżeczka soli
Kruszonka:
60 g mąki pszennej
30 g miękkiego masła
30 g cukru
Dodatkowo:
jajko do posmarowania
Uwielbiam chałkę z ciepłym kakao.
Przepis znalazłam na stronie http://ilovebake.pl/.
Odrobinę go przerobiłam.
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#chałka, #desery, #drożdże, #kruszonka, #Thermomix