rondel

#chałka, #desery, #drożdże, #kruszonka, #Thermomix

15 stycznia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chałka z kruszonką II

Uwielbiam chałkę z ciepłym kakao.

Przepis znalazłam na stronie http://ilovebake.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 1 jajko 

  • 2 łyżki masła

  • 50 g cukru + 1 łyżeczka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 100 ml mleka

  • 100 ml wody

  • 450 g mąki pszennej + 2 łyżki

  • 1 płaska łyżeczka soli

Kruszonka:

  • 60 g mąki pszennej

  • 30 g miękkiego masła

  • 30 g cukru

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Drożdże rozetrzeć z cukrem (1 łyżeczka), gdy się rozpłyną wlać do nich lekko podgrzane mleko i wodę oraz dodać 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej zaczyn, cukier i jajko. Dokładnie wyrobić ciasto (ciasto wychodzi klejące, można podsypać mąką). Gdy zacznie odchodzić od ręki wlać ciepłe (nie gorące) masło. Ponownie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość lekko wyrobić, aby je odgazować. Podzielić na 3 równe wałeczki, zapleść warkocz, końce podwinąć pod spód. Gotową chałkę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do  180ºC (góra-dół) przez 25-30 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 60 g mąki i 30 g cukru, dodać 30 g masła, wymieszać 10 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać miękkie masło, cukier, pokruszone drożdże, mleko i wodę, podgrzewać 4 minuty/37ºC/obr.2. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe wałeczki, zapleść warkocz, końce podwinąć pod spód. Gotową chałkę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 25-30 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: