#chałka, #desery, #drożdże, #kruszonka, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Nie ma to jak pyszna, jeszcze ciepła chałka z masłem na drugie śniadanie.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
80 g masła
70 g cukru + 1 łyżeczka
30 g świeżych drożdży
215 g mleka (1 szklanka)
500 g mąki pszennej + 1 łyżka
szczypta soli
Kruszonka:
50 g mąki pszennej
30 g masła
30 g cukru
Dodatkowo:
jajko do posmarowania
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Drożdże rozetrzeć z cukrem (1 łyżeczka), gdy się rozpłyną wlać do nich lekko podgrzane mleko oraz dodać łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej zaczyn i cukier. Dokładnie wyrobić ciasto (ciasto wychodzi klejące, można podsypać mąką). Gdy zacznie odchodzić od ręki wlać ciepłe (nie gorące) masło. Ponownie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć go na oprószony mąką blat. Podzielić na 3 równe wałeczki, zapleść warkocz, końce podwinąć pod spód. Gotową chałkę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 25 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 50 g mąki i 30 g cukru, dodać 30 g miękkiego masła, wymieszać 15 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, pokruszone drożdże, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr.2. Dodać mąkę, miękkie masło i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 3 równe wałeczki, zapleść warkocz, końce podwinąć pod spód. Gotową chałkę przełożyć na wyłożoną papierem blachę, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 25 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: