#chałka, #desery, #drożdże, #kruszonka, #mleko w proszku, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepyszna chałka z duża ilością kruszonki i mlekiem w proszku ;)
#przepis autorski
Ciasto:
30 g miękkiego masła
50 g cukru + 1 łyżeczka
30 g świeżych drożdży
200 ml mleka
500 g mąki pszennej + 1 łyżka
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
50 g mleka w proszku
Kruszonka:
70 - 80 g mąki pszennej
40 g miękkiego masła
40 g cukru
Dodatkowo:
jajko do posmarowania
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Drożdże rozetrzeć z cukrem (1 łyżeczka), gdy się rozpłyną wlać do nich lekko podgrzane mleko oraz dodać łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą i mlekiem w proszku. Dodać do niej zaczyn, miękkie masło, jajko i resztę cukru. Dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć go na oprószony mąką blat. Podzielić na 3 równe wałeczki, zapleść warkocz, końce podwinąć pod spód. Gotową chałkę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową, przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 35 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 70 -80 g mąki i 40 g cukru, dodać 40 g miękkiego masła, wymieszać 15 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, pokruszone drożdże, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr.2. Dodać mąkę, miękkie masło, jajko, mleko w proszku i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 3 równe wałeczki, zapleść warkocz, końce podwinąć pod spód. Gotową chałkę przełożyć na wyłożoną papierem blachę piekarnikową, przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 35 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: