#chałka, #desery, #drożdże, #mleko w proszku, #kruszonka, #masło, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna chałka z dodatkiem mleka w proszku.
Przepis znalazłam na stronie https://addiopomidory.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
2 jajka
75 g roztopionego masła
50 g cukru
50 g mleka w proszku
25 g świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
450 g mąki pszennej + 1 łyżka
1 płaska łyżeczka soli
Kruszonka:
40 g mąki pszennej
25 g miękkiego masła
30 g cukru
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Drożdże rozetrzeć z cukrem (1 łyżeczka), gdy się rozpłyną wlać do nich lekko podgrzane mleko oraz dodać 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą i mlekiem w proszku. Dodać do niech zaczyn, resztę cukru, i jajka. Dokładnie wyrobić (ciasto wychodzi klejące, można podsypać mąką). Gdy zacznie odchodzić od ręki wlać ciepłe (nie gorące) masło. Ponownie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi swoją objętość krótko wyrobić, aby je odgazować. Podzielić na 3 równe wałeczki, zapleść warkocz, końce podwinąć pod spód. Gotową chałkę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do ponownego wyrastania. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) przez 25 - 30 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 40 g mąki i 30 g cukru, dodać 25 g masła, wymieszać 10 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać miękkie masło, cukier, pokruszone drożdże i ciepłe mleko, podgrzewać 4 minuty/37ºC/obr.2. Dodać mąkę, mleko w proszku, jajka i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym na 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe wałeczki, zapleść warkocz, końce podwinąć pod spód. Gotową chałkę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do ponownego wyrastania. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) przez 25 - 30 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: