rondel

#kluski, #dania obiadowe, #kuchnia chińska, #drożdże, #kakao, #olej, #proszek do pieczenia, #Thermomix

07 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chińskie bułeczki gotowane na parze (Mantou)

Super przepis na dwukolorowe bułeczki / kluski na parze.

Przepis znalazłam na stronie  https://cookidoo.pl/.

Dzieci go uwielbiają ;)

Składniki

Ciasto jasne:

  • 55 g letniej wody

  • 10 g oleju 

  • 20 g cukru

  • 5 g świeżych drożdży

  • 125 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

 

Ciasto ciemne:

  • 55 g letniej wody

  • 10 g oleju 

  • 20 g cukru

  • 5 g świeżych drożdży

  • 125 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 0,5 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Zacząć od ciasta jasnego. Do miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko letnią wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, proszek do pieczenia i olej, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Pora na ciasto ciemne. Do drugiej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko letnią wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, kakao, dodać sól, proszek do pieczenia i olej, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasta przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na dwa takie same prostokąty. Na jasne ciasto położyć ciemne, zwinąć jak roladę od dłuższego boku. Pokroić na kawałki około 2 cm. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Gotować na parze 25 minut. Podawać gorące.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Zacząć od ciasta jasnego. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, olej, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia i pokruszone drożdże. Wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Umyć naczynie miksujące.

Pora na ciasto ciemne. Do naczynia miksującego wlać wodę, olej, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia, kakao i pokruszone drożdże. Wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć do drugiej miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasta przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na dwa takie same prostokąty. Na jasne ciasto położyć ciemne, zwinąć jak roladę od dłuższego boku. Pokroić na kawałki około 2 cm. Dolną część przystawki Varoma i wkład Varoma posmarować masłem. Ułożyć na nich pokrojone kawałki, przykryć pokrywą przystawki Varoma. Odstawić na 30 minut do ponownego wtrastania. Do naczynia miksującego wlać wodę (500 g), nałożyć przystawkę Varoma wraz z bułeczkami. Gotować na parze 25 minut/Varoma/obr. 1. Przed zdjęciem pokrywy odczekać 2 minuty. Podawać gorące.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: