Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Zacząć od ciasta jasnego. Do miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko letnią wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, proszek do pieczenia i olej, dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na godzinę do podwojenia objętości. 

Pora na ciasto ciemne. Do drugiej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko letnią wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki, kakao, dodać sól, proszek do pieczenia i olej, dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na godzinę do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasta przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rowałkować na dwa takie same prostokąty. Na jasne ciasto położyć ciemne, zwinąć jak roladę od dłuższego boku. Pokroić na kawałki około 2 cm. Przykryć  bawełnianą szmatką, odstawić na 30 minut do podwojenia objętości. Gotować na parze około 25 minut. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Zacząć od ciasta jasnego. Do naczynia miksującego wlać wodę, olej, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia i pokruszone drożdże. Wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na godzinę do podwojenia objętości. 

Pora na ciasto ciemne. Do naczynia miksującego wlać wodę, olej, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia, kakao i pokruszone drożdże. Wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć do drugiej miski, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na niecałą godzinę do podwojenia objętości. 

Wyrośnięte ciasta przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rowałkować na dwa takie same prostokąty. Na jasne ciasto położyć ciemne, zwinąć jak roladę od dłuższego boku. Pokroić na kawałki około 2 cm. Dolną część przystawki Varoma i wkład Varoma posmarować masłem. Ułożyć na nich pokrojone kawałki, przykryć pokrywą przystawki Varoma. Odstawić na 30 minut do podwojenia objętości. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma wraz z bułeczkami. Gotować na parze około 25 minut/Varoma/obr. 1. Przed zdjęciem pokrywy odczekać 2 minuty.

Sposób przygotowania

Ciasto jasne:

  • 55 g letniej wody

  • 10 g oleju rzepakowego

  • 20 g cukru

  • 5 g świeżych drożdży

  • 125 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Ciasto ciemne:

  • 55 g letniej wody

  • 10 g oleju rzepakowego

  • 20 g cukru

  • 5 g świeżych drożdży

  • 125 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 0,5 łyżeczki kakao

Składniki

Super przepis na dwukolorowe bułeczki /  kluski na parze.

Przepis ze strony https://cookidoo.pl/.

Dzieci go uwielbiają ;)

Chińskie bułeczki gotowane na parze (Mantou)

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

07 października 2020

#kluski, #dania obiadowe, #drożdże, #kakao, #Thermomix

rondel