#chleb, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Szybko znikający domowy chleb pszenny.
Przepis znalazłam na stronie https://prostepotrawy.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
300 ml ciepłej wody
150 ml mleka
40 g świeżych drożdży
800 g mąki pszennej + 1 łyżka
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
30 g masła
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą wymieszaną z ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, roztopione masło, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować bochenek. Przenieść do wysypanego mąką koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożykiem. Piekarnik nagrzać do 230ºC (góra-dół), piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec kolejne 25 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, roztopione masło i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć ciasto do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować bochenek. Przenieść do wysypanego mąką koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożykiem. Piekarnik nagrzać do 230ºC (góra-dół), piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec kolejne 25 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: