rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix

02 listopada 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb Adama

Szybko znikający domowy chleb pszenny.

Przepis znalazłam na stronie https://prostepotrawy.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 300 ml ciepłej wody

  • 150 ml mleka

  • 40 g świeżych drożdży

  • 800 g mąki pszennej + 1 łyżka 

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 30 g masła

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą wymieszaną z ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, roztopione masło, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować bochenek. Przenieść do wysypanego mąką koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożykiem. Piekarnik nagrzać do 230ºC (góra-dół), piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec kolejne 25 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, roztopione masło i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć ciasto do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować bochenek. Przenieść do wysypanego mąką koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożykiem. Piekarnik nagrzać do 230ºC (góra-dół), piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec kolejne 25 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: