rondel

#chleb, #zakwas, #pieczywo, #drożdże, #mąka żytnia, #Thermomix

27 lutego 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb Baltonowski

Pyszny chleb na zakwasie, który bardzo szybko znika.

Przepis znalazłam na stronie https://kuchniagucia.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 420 ml ciepłej wody

  • 130 g aktywnego zakwasu żytniego

  • 19 g soli

  • 20 g świeżych drożdży

  • 725 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 100 g mąki żytniej chlebowej

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do miski dać aktywny zakwas, ciepłą wodę i sól, wymieszać. Dodać pokruszone drożdże, wsypać mąki, dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować w bochenek. Przełożyć go do koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół) 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Piec jeszcze 20 - 25 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dać aktywny zakwas i sól, wymieszać 30 sekund/obr. 4. Dodać pokruszone drożdże i mąki, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować w bochenek. Przełożyć go do koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół) 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Piec jeszcze 20 - 25 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: