rondel

#chleb, #kuchnia hiszpańska, #pieczywo, #drożdże, #oliwa z oliwek, #mąka pełnoziarnista, #Thermomix

16 lutego 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb hiszpański

Kolejny pyszny chleb na który trzeba długo czekać, ale naprawdę warto.

Przepis znalazłam na stronie http://manufakturamoni.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Starter:

  • 150 ml ciepłej wody

  • 130 g mąki pszennej

  • 26 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe:

  • 200 ml ciepłej wody

  • 1 łyżeczka cukru

  • 9 g świeżych drożdży

  • 300 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soli

  • starter

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do miski dać mąkę, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Owinąć miskę folią spożywczą, odstawić na 24 godziny (w temperaturze pokojowej). Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki pszennej, dodać mąkę pełnoziarnistą, sól, oliwę z oliwek i odstawiony starter, dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować w bochenek. Przełożyć go na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia, posypać mąką i naciąć ostrym nożykiem. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze raz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC (góra-dół) około 40 - 50 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Przełożyć do miski, owinąć ją folią spożywczą, odstawić na 24 godziny (w temperaturze pokojowej). Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąki, oliwę z oliwek, starter i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować w bochenek. Przełożyć go na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia, posypać mąką i naciąć ostrym nożykiem. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze raz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC (góra-dół) około 40 - 50 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: