Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko połową letniej wody. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu dodać mąkę, sól, ziarna słonecznika, otręby pszenne oraz resztę letniej wody, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na godzinę.  Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy keksowej. Przykryć ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.  Po tym czasie chleb posmarować żółtkiem wymieszanym mlekiem i posypać ziarnami słonecznika i otrębami pszennymi. Piec około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać letnią wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, ziarna słonecznika, otręby pszenne, sól, wyrobić 2,5 minuty/Interwał (ikona pszenicy). Ciasto zostawić na 20 minut w Thermomixie.  Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, 20 sekund/Interwał (ikona pszenicy). Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy keksowej. Przykryć ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie chleb posmarować żółtkiem wymieszanym mlekiem i posypać ziarnami słonecznika i otrębami pszennymi. Piec około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 330 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 330 g letniej wody

  • 75 g ziaren słonecznika

  • 75 g otrąb pszennych 

  • 25 g świeżych drożdży

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka mleka

  • 1 łyżka ziaren słonecznika

  • 1 łyżka otrąb pszennych

Składniki

Przepyszny i zdrowy chleb z ziarnami.

Przepis ze strony https://kuchennybalagan.pl/.

Chleb Pani Sławki

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

17 września 2020

#chleb, #pieczywo, #słonecznik, #otręby,  #drożdże, #Thermomix

rondel