#chleb, #pieczywo, #słonecznik, #otręby pszenne, #mąka pełnoziarnista, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepyszny i zdrowy chleb z ziarnami.
Przepis znalazłam na stronie https://kuchennybalagan.pl/.
Ciasto:
330 g mąki pszennej pełnoziarnistej
330 g ciepłej wody
75 g łuskanego słonecznika
75 g otrąb pszennych
25 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
1 łyżka łuskanego słonecznika
1 łyżka otrąb pszennych
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko połową ciepłej wody. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać mąkę, sól, ziarna słonecznika, otręby pszenne oraz resztę ciepłej wody, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy keksowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do ponownego wyrastania. Po tym czasie chleb posmarować żółtkiem wymieszanym mlekiem, posypać ziarnami słonecznika i otrębami pszennymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) około 40-50 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, ziarna słonecznika, otręby pszenne, sól, wyrobić 2,5 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić na 20 minut w naczyniu miksującym. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, 20 sekund/Interwał (ikona pszenicy). Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy keksowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do ponownego wyrastania. Po tym czasie chleb posmarować żółtkiem wymieszanym mlekiem, posypać ziarnami słonecznika i otrębami pszennymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) około 40-50 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: