Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko połową ciepłej wody. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać mąkę, sól, ziarna słonecznika, otręby, siemię lniane oraz resztę ciepłej wody, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy keksowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do ponownego wyrastania. Po tym czasie chleb posmarować żółtkiem wymieszanym mlekiem i posypać ziarnami słonecznika, otrębami i siemieniem lnianym. Piec około  40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, ziarna słonecznika, otręby pszenne, siemię lniane, sól, wyrobić 2,5 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić na 20 minut w naczyniu miksującym. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, 20 sekund/Interwał (ikona pszenicy). Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy keksowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do ponownego wyrastania. Po tym czasie chleb posmarować żółtkiem wymieszanym mlekiem i posypać ziarnami słonecznika, otrębami pszennymi i siemieniem lnianym. Piec około  40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 330 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 330 g ciepłej wody

  • 50 g ziaren słonecznika

  • 50 g otrąb pszennych 

  • 50 g siemienia lnianego

  • 25 g świeżych drożdży

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka mleka

  • 1 łyżka ziaren słonecznika

  • 1 łyżka otrąb pszennych

  • 1 łyżka siemienia lnianego

Składniki

Kolejna odsłona zdrowego chleba z ziarnami.

Przepis znalazłam na stronie https://kuchennybalagan.pl/.

Chleb Pani Sławki II

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

21 września 2020

#chleb, #pieczywo, #słonecznik, #otręby pszenne, #siemię lniane, #mąka pełnoziarnista, #drożdże, #Thermomix

rondel