#chleb, #pieczywo, #słonecznik, #otręby pszenne, #siemię lniane, #mąka pełnoziarnista, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejna odsłona zdrowego chleba z ziarnami.
Odrobinę przerobiłam przepis na chleb Pani Sławki.
Ciasto:
380 g mąki pszennej pełnoziarnistej
330 g ciepłej wody
50 g łuskanego słonecznika
50 g otrąb pszennych
50 g siemienia lnianego
25 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
1 łyżka łuskanego słonecznika
1 łyżka otrąb pszennych
1 łyżka siemienia lnianego
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko połową ciepłej wody. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać mąkę, sól, ziarna słonecznika, otręby, siemię lniane oraz resztę ciepłej wody, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy keksowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do ponownego podwojenia objętości. Po tym czasie chleb posmarować żółtkiem wymieszanym mlekiem i posypać ziarnami słonecznika, otrębami oraz siemieniem lnianym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) około 40-50 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, ziarna słonecznika, otręby pszenne, siemię lniane, sól, wyrobić 2,5 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić na 20 minut w naczyniu miksującym. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, 20 sekund/Interwał (ikona pszenicy). Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy keksowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce ponownego podwojenia objętości. Po tym czasie chleb posmarować żółtkiem wymieszanym mlekiem i posypać ziarnami słonecznika, otrębami pszennymi oraz siemieniem lnianym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) około 40-50 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: