rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #mąka pełnoziarnista, #mąka żytnia, #słonecznik, #otręby owsiane, #siemię lniane, #Thermomix

03 lutego 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pełnoziarnisty

Pyszny chlebek pełnoziarnisty z dodatkami.

Przepis znalazłam na stronie https://www.jestrudo.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 500 ml ciepłej wody

  • 500 g mąki żytniej pełnoziarnistej + 1 łyżka

  • 1 płaska łyżka soli

  • 3 łyżki łuskanego słonecznika

  • 3 łyżki otrąb owsianych

  • 3 łyżki siemienia lnianego

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko połową ciepłej wody. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę mąki, sól, ziarna słonecznika, otręby, siemię lniane oraz resztę ciepłej wody, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, wilgotnymi dłońmi wyrównać. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do ponownego wyrastania. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do  200ºC (termoobieg). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę wadzić do niego chleb. Zmniejszyć temperaturę do 180ºC. Piec około 45-50 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, ziarna słonecznika, otręby, siemię lniane, sól, wyrobić 2,5 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić na 45 minut w naczyniu miksującym. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, wilgotnymi dłońmi wyrównać. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do ponownego wyrastania. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200ºC (termoobieg). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę wadzić do niego chleb. Zmniejszyć temperaturę do 180ºC. Piec około 45-50 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: