rondel

#chleb, #pieczywo, #kuchnia portugalska,  #drożdże, #Thermomix

13 marca 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb portugalski

Pyszny chlebek pszenny, tym razem portugalski.

Przepis znalazłam na stronie https://myslipotarganej.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 720 g mąki pszennej

  • 20 g świeżych drożdży

  • 2 łyżeczki soli

  • 550 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Wymieszać. Dodać sól. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószona mąką stolnicę. Uformować bochenek, oprószyć go mąką, przełożyć do oprószonej mąką formy. Naciąć ostrym nożykiem. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół). Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i mąkę, wymieszać 20 sekund/obr. 6. Dodać sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym na 30-45 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószona mąką stolnicę. Uformować bochenek, oprószyć go mąką, przełożyć do oprószonej mąką formy. Naciąć ostrym nożykiem. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół). Studzić na kratce

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: