rondel

#chleb, #pieczywo, #kuchnia portugalska,  #drożdże, #Thermomix

13 marca 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb portugalski

Pyszny chlebek pszenny, tym razem portugalski.

Przepis znalazłam na stronie https://myslipotarganej.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 720 g mąki pszennej

  • 20 g świeżych drożdży

  • 2 łyżeczki soli

  • 550 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Wymieszać. Dodać sól. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószona mąką stolnicę. Uformować bochenek, oprószyć go mąką, przełożyć na oprószoną mąką blachę piekarnikową. Naciąć ostrym nożykiem. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół). Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i mąkę, wymieszać 20 sekund/obr. 6. Dodać sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym na 30-45 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószona mąką stolnicę. Uformować bochenek, oprószyć go mąką, przełożyć na oprószoną mąką blachę piekarnikową. Naciąć ostrym nożykiem. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół). Studzić na kratce

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: