#chleb, #pieczywo, #kuchnia portugalska, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny chlebek pszenny, tym razem portugalski.
Przepis znalazłam na stronie https://myslipotarganej.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
720 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
550 ml ciepłej wody
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Wymieszać. Dodać sól. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószona mąką stolnicę. Uformować bochenek, oprószyć go mąką, przełożyć do oprószonej mąką formy. Naciąć ostrym nożykiem. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół). Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i mąkę, wymieszać 20 sekund/obr. 6. Dodać sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym na 30-45 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószona mąką stolnicę. Uformować bochenek, oprószyć go mąką, przełożyć do oprószonej mąką formy. Naciąć ostrym nożykiem. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół). Studzić na kratce
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: