rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #mąka orkiszowa, #Thermomix

18 marca 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenno - orkiszowy II

Pyszny i zdrowy chleb, który rośnie jak my śpimy.

Przepis znalazłam na stronie https://www.mojemaleczarowanie.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 355 ml ciepłej wody

  • 15 g świeżych drożdży

  • 260 g mąki pszennej 

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej

  • 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą, wymieszać. Dodać mąki i sól, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Przykryć, schować na 16 godzin do lodówki. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę uformować bochenek. Przełożyć go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na godzinę. Piekarnik nagrzać do 210ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb, piec 20 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąki oraz sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Przykryć, schować na 16 godzin do lodówki. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę uformować bochenek. Przełożyć go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na godzinę. Piekarnik nagrzać do 210ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb, piec 20 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: