rondel

#chleb, #pieczywo, #słonecznik, #dynia, #mąka owsiana, #drożdże, #oliwa z oliwek, #Thermomix

31 lipca 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenno - owsiany z ziarnami 

Pyszny chleb pszenny z dodatkiem mąki owsianej i ziaren ;)

#przepis autorski

Składniki

  • 500 ml ciepłej wody

  • 1 łyżeczka cukru

  • 25 g świeżych drożdży

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 300 g mąki owsianej

  • 450 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 2 garście łuskanego słonecznika

  • 2 garście pestek dyni

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać cukier, 1 łyżkę mąki pszennej, pokruszyć drożdże, zalać wszystko połową ciepłej wody. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę mąki pszennej, mąkę owsianą, sól, ziarna słonecznika, pestki dyni, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować bochenek. Przenieść do wysypanego mąką koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć delikatnie chleb, przykryć. Temperaturę zmniejszyć do 200ºC, piec około 50 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę pszenną, mąkę owsianą, sól, ziarna słonecznika, pestki dyni, oliwę z oliwek  wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować bochenek. Przenieść do wysypanego mąką koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć delikatnie chleb, przykryć. Temperaturę zmniejszyć do 200ºC, piec około 50 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: