rondel

#chleb, #pieczywo, #maślanka, #drożdże, #mąka żytnia, #mąka pełnoziarnista, #ocet, #olej, #Thermomix

13 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenno - żytni

Przepis na domowy chlebek pełnoziarnisty.

Przepis znalazłam na stronie  https://cookidoo.pl/.

Składniki

  • 450 g ciepłej wody

  • 50 g maślanki

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 350 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej

  • 15 g soli

  • 1 łyżka octu balsamicznego / jabłkowego / winnego

  • olej do natłuszczenia miski

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę mąki pszennej, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę żytnią pełnoziarnistą, sól, ocet oraz delikatnie podgrzaną maślankę, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować bochenek. Przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Wyrośnięty chleb naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra-dół) około 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 190º, piec jeszcze 20-25 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, delikatnie podgrzaną maślankę, dodać pokruszone drożdże, mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę żytnią pełnoziarnistą, sól, cukier i ocet, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować bochenek. Przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Wyrośnięty chleb naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra-dół) około 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 190º, piec jeszcze 20-25 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: