Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki pszennej, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę żytnią pełnoziarnistą, dodać sól, ocet oraz resztę delikatnie podgrzaną maślankę, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować bochenek. Przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Przed pieczeniem ostrym nożem ponacinać chleb. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra-dół). Po tym czasie zmniejszyć do 190º, piec jeszcze 20-25 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać maślankę, pokruszone drożdże, mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę żytnią pełnoziarnistą, sól, cukier i ocet, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować bochenek. Przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Przed pieczeniem ostrym nożem ponacinać chleb. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra-dół). Po tym czasie zmniejszyć do 190ºC, piec jeszcze 20-25 minut. Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 450 g ciepłej wody

  • 50 g maślanki

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 350 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej

  • 15 g soli

  • 1 łyżka octu balsamicznego/jabłkowego/winnego

  • olej do natłuszczenia miski

Składniki

Kolejny przepis na domowy chlebek.

Znalazłam go na stronie  https://cookidoo.pl/.

Chleb pszenno - żytni

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

13 października 2020

#chleb, #pieczywo, #maślanka, #drożdże, #mąka żytnia, #ocet, #Thermomix

rondel