#chleb, #pieczywo, #maślanka, #drożdże, #mąka żytnia, #mąka pełnoziarnista, #ocet, #olej, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepis na domowy chlebek pełnoziarnisty.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
450 g ciepłej wody
50 g maślanki
30 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
350 g mąki pszennej + 1 łyżka
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
15 g soli
1 łyżka octu balsamicznego / jabłkowego / winnego
olej do natłuszczenia miski
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę mąki pszennej, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę żytnią pełnoziarnistą, sól, ocet oraz delikatnie podgrzaną maślankę, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować bochenek. Przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Wyrośnięty chleb naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra-dół) około 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 190º, piec jeszcze 20-25 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, delikatnie podgrzaną maślankę, dodać pokruszone drożdże, mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę żytnią pełnoziarnistą, sól, cukier i ocet, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować bochenek. Przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Wyrośnięty chleb naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra-dół) około 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 190º, piec jeszcze 20-25 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: