Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki pszennej, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę żytnią pełnoziarnistą, dodać sól, ocet oraz resztę delikatnie podgrzaną maślankę, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować bochenek. Przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Przed pieczeniem ostrym nożem ponacinać chleb. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra-dół). Po tym czasie zmniejszyć do 190º, piec jeszcze 20-25 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać maślankę, pokruszone drożdże, mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę żytnią pełnoziarnistą, sól, cukier i ocet, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować bochenek. Przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Przed pieczeniem ostrym nożem ponacinać chleb. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra-dół). Po tym czasie zmniejszyć do 190ºC, piec jeszcze 20-25 minut. Studzić na kratce.
450 g ciepłej wody
50 g maślanki
30 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
350 g mąki pszennej + 1 łyżka
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
15 g soli
1 łyżka octu balsamicznego/jabłkowego/winnego
olej do natłuszczenia miski
Kolejny przepis na domowy chlebek.
Znalazłam go na stronie https://cookidoo.pl/.
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#chleb, #pieczywo, #maślanka, #drożdże, #mąka żytnia, #ocet, #Thermomix