rondel

#chleb, #pieczywo, #mąka orkiszowa, #drożdże, #mąka pełnoziarnista, #Thermomix

07 marca 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenno-orkiszowy

Pyszny i zdrowy chleb domowy z dodatkiem mąki orkiszowej ;)

Składniki

  • 360 g mąki orkiszowej jasnej

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej + 2 łyżki

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 czubata łyżeczka soli

  • 450 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę mąki pszennej pełnoziarnistej, mąkę orkiszową i sól. Dokładnie wyrobić. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Ciasto przykryć wilgotną bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę orkiszową, mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Ciasto przykryć wilgotną bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: