#chleb, #pieczywo, #mąka orkiszowa, #drożdże, #mąka pełnoziarnista, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny i zdrowy chleb domowy z dodatkiem mąki orkiszowej ;)
360 g mąki orkiszowej jasnej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej + 2 łyżki
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka soli
450 ml ciepłej wody
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę mąki pszennej pełnoziarnistej, mąkę orkiszową i sól. Dokładnie wyrobić. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Ciasto przykryć wilgotną bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę orkiszową, mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Ciasto przykryć wilgotną bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: