rondel

#chleb, #pieczywo, #mąka orkiszowa, #drożdże, #Thermomix

22 maja 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenno-orkiszowy III 

Pyszny chleb na mące pszennej i mące orkiszowej. 

Przepis znalazłam na stronie https://www.kulinarnamaniusia.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 175 g mąki orkiszowej jasnej

  • 650 g mąki pszennej + 2 łyżki

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 450 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać 2 łyżki mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę mąki pszennej, mąkę orkiszową i sól. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować bochenek. Przenieść do wysypanego mąką koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego, naciąć ostrym nożykiem, przykryć. Piekarnik nagrzać do 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb, piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec kolejne 30 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę orkiszową, mąkę pszenną oraz sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować bochenek. Przenieść do wysypanego mąką koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego, naciąć ostrym nożykiem, przykryć. Piekarnik nagrzać do 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb, piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec kolejne 30 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: