#chleb, #pieczywo, #mąka orkiszowa, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny chleb na mące pszennej i mące orkiszowej.
Przepis znalazłam na stronie https://www.kulinarnamaniusia.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
175 g mąki orkiszowej jasnej
650 g mąki pszennej + 2 łyżki
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
450 ml ciepłej wody
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać 2 łyżki mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę mąki pszennej, mąkę orkiszową i sól. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować bochenek. Przenieść do wysypanego mąką koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego, naciąć ostrym nożykiem, przykryć. Piekarnik nagrzać do 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb, piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec kolejne 30 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę orkiszową, mąkę pszenną oraz sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować bochenek. Przenieść do wysypanego mąką koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego, naciąć ostrym nożykiem, przykryć. Piekarnik nagrzać do 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb, piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec kolejne 30 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: