rondel

#chleb, #pieczywo, #słonecznik, #otręby, owsiane, #mąka orkiszowa, #drożdże

28 listopada 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami

Pyszny domowy chleb z mąki pszennej i mąki orkiszowej.

Przepis ze strony https://www.eksperymentalnie.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej + 1 łyżka

  • 150 g mąki pszennej

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżka cukru

  • 1 płaska łyżka soli

  • 450 ml ciepłej wody

  • 0,5 szklanki łuskanego słonecznika + 2 łyżki

  • 0,5 szklanki otrąb owsianych + 1 łyżka

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki orkiszowej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu dodać resztę mąki orkiszowej, mąkę pszenną, sól, ziarna słonecznika i otręby owsiane. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać otrębami owsianymi i ziarnami słonecznika. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki, usunąć papier do pieczenia, piec jeszcze 15 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: