#chleb, #pieczywo, #słonecznik, #otręby, owsiane, #mąka orkiszowa, #drożdże
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny domowy chleb z mąki pszennej i mąki orkiszowej.
Przepis ze strony https://www.eksperymentalnie.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
300 g mąki orkiszowej jasnej + 1 łyżka
150 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
1 płaska łyżka soli
450 ml ciepłej wody
0,5 szklanki łuskanego słonecznika + 2 łyżki
0,5 szklanki otrąb owsianych + 1 łyżka
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać łyżkę mąki orkiszowej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu dodać resztę mąki orkiszowej, mąkę pszenną, sól, ziarna słonecznika i otręby owsiane. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać otrębami owsianymi i ziarnami słonecznika. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki, usunąć papier do pieczenia, piec jeszcze 15 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: