rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #mąka żytnia, #mąka razowa, #Thermomix

27 marca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenno-żytni II 

Kolejny chleb pszenno-żytni.

Przepis znalazłam na stronie https://domowysmakjedzenia.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

  • 300 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 100 g mąki żytniej razowej

  • 15 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka miodu

  • 300 g ciepłej wody

  • 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki, miód, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki pszennej, mąkę żytnią razową, dodać sól, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować bochenek. Przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 35 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki, usunąć papier do pieczenia, piec jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać miód, pokruszone drożdże, mąkę pszenną, mąkę żytnią razową oraz sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować bochenek. Przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 35 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki, usunąć papier do pieczenia, piec jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: