Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Mąki wsypać do miski, dodać sól, cukier, aktywny zakwas i wodę. Wyrobić tylko do połączenia składników. (Ciasto bardzo się klei). Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami keksówki. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na 4-5 godzin (aż chleb całkowicie wypełni formę) w ciepłe miejsce. Chleb spryskać wodą, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 240ºC (góra-dół). Poniżej ustawić naczynie żaroodporne z kostkami lodu/wodą. Dzięki parującej wodzie skórka będzie bardziej chrupiąca. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki, dopiekać jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 150 g aktywnego zakwasu

  • 450 ml przegotowanej, letniej wody

Składniki

Przepyszny i bardzo zdrowy chlebuś, który poleciła mi Kasia ;)

Inspiracja ze strony https://niebonatalerzu.pl/.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie 

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

11 grudnia 2020

#cheb, #pieczywo, #zakwas, #mąka żytnia

rondel