rondel

#cheb, #pieczywo, #zakwas, #mąka żytnia, #mąka pełnoziarnista, #Thermomix

11 grudnia 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenno-żytni na zakwasie 

Przepyszny i bardzo zdrowy chlebuś, który poleciła mi Kasia ;)

Przepis znalazłam na stronie https://niebonatalerzu.pl/.

Składniki

  • 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego

  • 450 ml przegotowanej, ciepłej wody

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąki wsypać do miski, dodać sól, cukier, aktywny zakwas i ciepłą wodę. Wyrobić tylko do połączenia składników. (Ciasto bardzo się klei). Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksowej. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 4-5 godzin (aż chleb całkowicie wypełni formę) w ciepłe miejsce. Chleb spryskać wodą, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 240ºC (góra-dół). Poniżej ustawić naczynie żaroodporne z kostkami lodu / wodą. Dzięki parującej wodzie skórka będzie bardziej chrupiąca. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki, dopiekać jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać mąki, sól, cukier, aktywny zakwas, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). (Ciasto bardzo się klei). Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksowej. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 4-5 godzin (aż chleb całkowicie wypełni formę) w ciepłe miejsce. Chleb spryskać wodą, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 240ºC (góra-dół). Poniżej ustawić naczynie żaroodporne z kostkami lodu / wodą. Dzięki parującej wodzie skórka będzie bardziej chrupiąca. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki, dopiekać jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: