rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #mąka żytnia, #mąka pełnoziarnista, #olej, #Thermomix

21 marca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenno-żytni z gara

Bardzo smaczny chleb na dwóch mąkach: pszennej i żytniej pełnoziarnistej ;)

Składniki

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 500 ml ciepłej wody

  • 650 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej

  • 1 płaska łyżka soli

  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki pszennej, dodać mąkę żytnią pełnoziarnistą, sól oraz olej, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić, przełożyć do miski posmarowanej olejem, ponownie przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do podwojenia objętości. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, naciąć ostrym nożykiem, przykryć. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec około 40 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 10-15 minut. Studzić na kratce. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąki, olej i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić na naczyniu miksującym na 45 minut. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić, 1,5 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do podwojenia objętości. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, naciąć ostrym nożykiem, przykryć. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec około 40 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 10-15 minut. Studzić na kratce. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: