#chleb, #pieczywo, #drożdże, #mąka żytnia, #mąka razowa, #olej, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Bardzo smaczny chleb na dwóch mąkach: pszennej i żytniej razowej ;)
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 ml ciepłej wody
550 g mąki pszennej + 1 łyżka
200 g mąki żytniej razowej
1 płaska łyżka soli
2,5 łyżki oleju
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki pszennej, dodać mąkę żytnią razową oraz sól, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Do wyrośniętego ciasta dodać olej, jeszcze raz wyrobić. Ciasto ponownie przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do podwojenia objętości. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, przykryć. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Piec około 40 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 5-10 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąki i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić na naczyniu miksującym na 45 minut. Po tym czasie wlać olej, jeszcze raz krótko wyrobić, 1,5 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do podwojenia objętości. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, przykryć. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Piec około 40 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 5-10 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave