rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #olej, #Thermomix

01 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny

Byłam bardzo sceptycznie nastawiona do tego przepisu, ale po upieczeniu tego chleba zmieniałam zdanie.

Przepis znalazłam na stronie https://slodkoslodka.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 750 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • 25 g świeżych drożdży

  • 2 szklanki ciepłej wody

  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do połowy szklanki ciepłej wody dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, dodać do niej sól, wymieszać. Wlać zaczyn, resztę wody i olej, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do większej miski, zawinąć ją porządnie folią spożywczą, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia rano, wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki. Jeszcze raz krótko wyrobić. Na oprószonej mąką stolnicy uformować bochenek, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 220ºC (góra - dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć bochenek, przykryć. Temperaturę zmniejszyć do 200ºC, piec około 30 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 20 minut, aż się chleb zarumieni. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 0,5 szklanki ciepłej wody, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól, resztę ciepłej wody i olej, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do większej miski, zawinąć ją porządnie folią spożywczą, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia rano, wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki. Jeszcze raz krótko wyrobić. Na oprószonej mąką stolnicy uformować bochenek, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 220ºC (góra - dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć bochenek, przykryć. Temperaturę zmniejszyć do 200ºC, piec około 30 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 20 minut, aż się chleb zarumieni. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: