rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże

29 września 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny długo wyrastający 

Przepyszny chleb jak z piekarni.

Przepis znalazłam na stronie https://wypiekibeaty.com.pl/.

Odrobine go przerobiłam, ale na pewno będę do niego często wracać ;)

Składniki

  • 600 g mąki pszennej  + 1 łyżka

  • 25 g świeżych drożdży

  • 350 g ciepłej wody

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 płaska łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić, odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto kolejny raz wyrobić, uformować bochenek, przełożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyrośnięty chleb naciąć ostrym nożykiem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210ºC (góra-dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180ºC, piec kolejne 25 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: