Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Do połowy szklanki ciepłej wody dodać cukier, drożdże, łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej sól i resztę składników. Dokładnie wyrobić. (Ja podczas wyrabiania podsypuję mąką, bo ciasto bardzo się klei). Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na pół godziny do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Jeszcze raz krótko wyrobić w celu odgazowania. Przełożyć ponownie do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na pół godziny do ponownego wyrastania. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 225ºC (termoobieg). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, przykryć. Temperaturę zmniejszyć do 195ºC, piec około 40 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 20-25 minut, aż się chleb zarumieni. Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 750 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • 25 g świeżych drożdży

  • 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody

  • 1 łyżka oleju

Składniki

Kolejna odsłona domowego chlebka pszennego. 

Przepis znalazłam na stronie https://ugotowac.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Chleb pszenny II

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

05 października 2020

#chleb, #pieczywo, #drożdże

rondel