rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #olej, #Thermomix

05 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny II

Kolejna odsłona domowego chlebka pszennego. 

Przepis znalazłam na stronie https://ugotowac.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 750 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • 25 g świeżych drożdży

  • 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody

  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do połowy szklanki ciepłej wody dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, dodać do niej sól i resztę składników. Dokładnie wyrobić. (Ja podczas wyrabiania podsypuję mąką, bo ciasto bardzo się klei). Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Jeszcze raz krótko wyrobić w celu odgazowania, uformować bochenek. Przenieść do wysypanego mąką koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 225ºC (góra - dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, naciąć ostrym nożykiem, przykryć. Temperaturę zmniejszyć do 195ºC, piec około 40 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 25 minut, aż się chleb zarumieni. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 0,5 szklanki ciepłej wody, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę (można dać 50 g więcej), sól, resztę ciepłej wody i olej, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 30 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować bochenek. Przenieść do wysypanego mąką koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 225ºC (góra - dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, naciąć ostrym nożykiem, przykryć. Temperaturę zmniejszyć do 195ºC, piec około 40 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 25 minut, aż się chleb zarumieni. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: