Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić. Do połowy szklanki ciepłej wody i połowy szklanki mleka dodać cukier, drożdże, łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej sól i resztę składników. Dokładnie wyrobić. (Ja podczas wyrabiania podsypuję mąką, bo ciasto bardzo się klei). Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Jeszcze raz krótko wyrobić w celu odgazowania. Przełożyć do posmarowanej olejem i oprószonej mąką blachy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na pół godziny do ponownego wyrastania. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220ºC (termoobieg). Studzić na kratce przykryty bawełnianą szmatką.

Sposób przygotowania

  • 650 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 100 g masła

  • 1 jajko

Składniki

Kolejna odsłona domowego chlebka pszennego. 

Przepis znalazłam na stronie https://gotowanie.onet.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Chleb pszenny III

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

09 października 2020

#chleb, #pieczywo, #drożdże

rondel