#chleb, #pieczywo, #drożdże, #masło, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejna odsłona domowego chlebka pszennego.
Przepis znalazłam na stronie https://gotowanie.onet.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
750 g mąki pszennej + 1 łyżka
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
100 g masła
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić, odstawić. Pól szklanki ciepłej wody wymieszać z połową szklanki ciepłego mleka, dodać do nich cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, dodać do niej sól, resztę ciepłej wody i ciepłego mleka, zaczyn oraz roztopione masło. Dokładnie wyrobić. (Ja podczas wyrabiania podsypuję mąką, bo ciasto bardzo się klei). Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Jeszcze raz krótko wyrobić w celu odgazowania. Przełożyć do posmarowanej olejem i oprószonej mąką formy (u mnie dół naczynia żaroodpornego). Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Przed pieczeniem naciąć ostrym nożykiem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra - dół). Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć chleb z formy. Piec go jeszcze 5 - 10 minut. Studzić na kratce.
Studzić na kratce przykryty bawełnianą ściereczką.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 0,5 szklanki ciepłej wody oraz 0,5 szklanki ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól, resztę ciepłej wody, ciepłego mleka i miękkie masło, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Przełożyć do posmarowanej olejem i oprószonej mąką formy (u mnie dół naczynia żaroodpornego). Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Przed pieczeniem naciąć ostrym nożykiem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra - dół). Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć chleb z formy. Piec go jeszcze 5 - 10 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: