Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić, odstawić. Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, sól, wymieszać. Po środku zrobić dziurkę, wkruszyć drożdże, zalać ciepłą wodą. Poczekać, aż się rozpłyną. Dodać resztę składników, dokładnie wyrobić. (Ja podczas wyrabiania podsypuję mąką, bo ciasto bardzo się klei). Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepła miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Jeszcze raz krótko wyrobić w celu odgazowania. Przełożyć do oprószonej mąką blachy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół) około 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Piec 20-25 minut (do momentu, aż chleb po ostukaniu wyda pusty odgłos). Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wlać wodę, mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę (można dać 50 g więcej), sól i miękkie masło, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do oprószonej mąką blachy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół) około 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Piec 20-25 minut (do momentu, aż chleb po ostukaniu od dołu wyda pusty odgłos). Studzić na kratce.
700 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży
300 ml wody
150 ml mleka
25 g masła
Kolejna odsłona domowego chlebka pszennego.
Przepis znalazłam na stronie https://m.smaker.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#chleb, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix