rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix

16 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny IV 

Kolejna odsłona domowego chlebka pszennego. 

Przepis znalazłam na stronie https://m.smaker.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 750 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 15 g świeżych drożdży

  • 300 ml  wody

  • 150 ml mleka

  • 25 g masła

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, odstawić. Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, sól, wymieszać. Po środku zrobić dziurkę, wkruszyć drożdże, zalać ciepłą wodą i ciepłym mlekiem. Poczekać, aż się rozpłyną. Całość dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepła miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Jeszcze raz krótko wyrobić w celu odgazowania, uformować w bochenek. Przełożyć go do koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół) około 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Piec jeszcze 25 minut (do momentu, aż chleb po ostukaniu wyda pusty odgłos). Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól i miękkie masło, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować w bochenek. Przełożyć go do koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół) około 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Piec jeszcze 25 minut (do momentu, aż chleb po ostukaniu wyda pusty odgłos). Studzić na kratce.

 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: