Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić. Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, sól, wymieszać. Po środku zrobić dziurę, wkruszyć drożdże, zalać ciepłą wodą. Poczekać, aż się rozpłyną. Dodać resztę składników, dokładnie wyrobić. (Ja podczas wyrabiania podsypuję mąką, bo ciasto bardzo się klei). Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Jeszcze raz krótko wyrobić w celu odgazowania. Przełożyć do oprószonej mąką blachy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na pół godziny do ponownego wyrastania. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Piec 20-25 minut (do momentu, aż chleb po ostukaniu wyda pusty odgłos). Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 700 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 15 g świeżych drożdży

  • 300 ml ciepłej wody

  • 150 ml ciepłego mleka

  • 25 g masła

Składniki

Kolejna odsłona domowego chlebka pszennego. 

Przepis znalazłam na stronie https://m.smaker.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Chleb pszenny IV 

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

16 października 2020

#chleb, #pieczywo, #drożdże

rondel