#chleb, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejna odsłona domowego chlebka pszennego.
Przepis znalazłam na stronie https://m.smaker.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
750 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży
300 ml wody
150 ml mleka
25 g masła
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić, odstawić. Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, sól, wymieszać. Po środku zrobić dziurkę, wkruszyć drożdże, zalać ciepłą wodą i ciepłym mlekiem. Poczekać, aż się rozpłyną. Całość dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepła miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Jeszcze raz krótko wyrobić w celu odgazowania, uformować w bochenek. Przełożyć go do koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół) około 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Piec jeszcze 25 minut (do momentu, aż chleb po ostukaniu wyda pusty odgłos). Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól i miękkie masło, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować w bochenek. Przełożyć go do koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół) około 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Piec jeszcze 25 minut (do momentu, aż chleb po ostukaniu wyda pusty odgłos). Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: