rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix

16 października 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny IX

Kolejny pyszny domowy chlebek.

Przepis znalazłam na stronie https://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam :)

Składniki

  • 370 ml ciepłej wody

  • 30 g świeżych drożdży

  • 600 g mąki pszennej + 1 łyżka 

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, naciąć ostrym nożykiem, przykryć. Temperaturę zmniejszyć do 200ºC, piec 30 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 30 minut. Studzić na kratce.

 

*Piekłam w brytfance tupperware.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć ciasto do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, naciąć ostrym nożykiem, przykryć. Temperaturę zmniejszyć do 200ºC, piec 30 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 30 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: