rondel

#chleb, #pieczywo, #maślanka, #drożdże, #oliwa z oliwek, #Thermomix

07 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny na maślance

Kolejny przepis na domowy chlebek.

Znalazłam go na stronie  https://cookidoo.pl/ ;)

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 300 g maślanki

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 25 g oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko 100 ml delikatnie podgrzanej maślanki. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, oliwę z oliwek oraz resztę delikatnie podgrzanej maślanki, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem blachy. Zwilżonymi dłońmi wyrównać ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 15 minut do ponownego wyrastania. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) około 35 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać cukier i maślankę, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, oliwę, sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem blachy, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) około 35 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: