Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, pokruszyć drożdże, zalać wszystko 100 ml delikatnie podgrzanej maślanki. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, oliwę z oliwek oraz resztę delikatnie podgrzanej maślanki, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem blachy. Zwilżonymi dłońmi wyrównać ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 15 minut do ponownego wyrastania. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg). Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać cukier i maślankę, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, oliwę, sól, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem blachy, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na godzinę. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg). Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 40 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 300 g maślanki

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 25 g oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soli

Składniki

Kolejny przepis na domowy chlebek.

Znalazłam go na stronie  https://cookidoo.pl/ ;)

Chleb pszenny na maślance

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

07 września 2020

#chleb, #pieczywo, #maślanka, #drożdże, #oliwa, #Thermomix

rondel