#chleb, #pieczywo, #maślanka, #drożdże, #oliwa z oliwek, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejny przepis na domowy chlebek.
Znalazłam go na stronie https://cookidoo.pl/ ;)
25 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
300 g maślanki
500 g mąki pszennej + 1 łyżka
25 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko 100 ml delikatnie podgrzanej maślanki. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, oliwę z oliwek oraz resztę delikatnie podgrzanej maślanki, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem blachy. Zwilżonymi dłońmi wyrównać ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 15 minut do ponownego wyrastania. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) około 35 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać cukier i maślankę, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, oliwę, sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem blachy, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) około 35 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: