#chleb, #pieczywo, #maślanka, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny domowy chleb na maślance.
Przepis znalazłam na stronie https://www.mniammniam.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
30 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
6 łyżek ciepłej wody
2 szklanki maślanki
500 g mąki pszennej + 1 łyżka
1 łyżeczka soli
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól oraz delikatnie podgrzaną maślankę, dokładnie wymieszać (ciasto wychodzi rzadkie). Przykryć go bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Zwilżonymi dłońmi wyrównać ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg). Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać cukier, wodę i maślankę, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, oraz sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto zostawić na pół godziny w naczyniu miksującym. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Zwilżonymi dłońmi wyrównać ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg). Studzić na kratce
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: