rondel

#chleb, #pieczywo, #zakwas, #Thermomix

06 lutego 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny na zakwasie

Super przepis na prosty i pyszny chleb pszenny na zakwasie.

Przepis znalazłam na stronie https://smakowitychleb.pl/.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego

  • 310 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, aktywny zakwas żytni i ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksowej. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce. Chleb skropić wodą, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra-dół). Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 190ºC, piec jeszcze 20 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać mąkę, sól i aktywny zakwas żytni, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksowej. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce. Chleb skropić wodą, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra-dół). Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 190ºC, piec jeszcze 20 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: