Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, aktywny zakwas i ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce. Chleb skropić wodą, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra-dół). Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 190ºC, piec jeszcze 20 minut. Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 550 g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 200 g aktywnego zakwasu

  • 310 ml ciepłej wody

Składniki

Super przepis na prosty i pyszny chleb pszenny na zakwasie.

Przepis ze strony https://smakowitychleb.pl/.

Chleb pszenny na zakwasie

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

06 lutego 2021

#chleb, #pieczywo, #zakwas

rondel