Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, aktywny zakwas i ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce. Chleb skropić wodą, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra-dół). Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 190ºC, piec jeszcze 20 minut. Studzić na kratce.
550 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
200 g aktywnego zakwasu
310 ml ciepłej wody
Super przepis na prosty i pyszny chleb pszenny na zakwasie.
Przepis ze strony https://smakowitychleb.pl/.
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#chleb, #pieczywo, #zakwas