Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, aktywny zakwas, pokruszone drożdże oraz ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce. Chleb oprószyć mąką, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 210ºC (góra-dół). Piec 40 minut. Studzić na kratce.
500 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
300 g wody
150 g aktywnego zakwasu
8 g świeżych drożdży
Ciekawy pomysł na chlebek, który znika bardzo szybko.
Przepis ze strony https://niebonatalerzu.pl/.
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#chleb, #pieczywo, #zakwas, #drożdże