Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, aktywny zakwas, pokruszone drożdże oraz ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce. Chleb oprószyć mąką, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 210ºC (góra-dół). Piec 40 minut. Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 300 g wody

  • 150 g aktywnego zakwasu

  • 8 g świeżych drożdży

Składniki

Ciekawy pomysł na chlebek, który znika bardzo szybko.

Przepis ze strony https://niebonatalerzu.pl/.

Chleb pszenny na zakwasie i drożdżach

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

15 lutego 2021

#chleb, #pieczywo, #zakwas, #drożdże

rondel