rondel

#chleb, #pieczywo, #zakwas, #drożdże, #Thermomix

15 lutego 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny na zakwasie i drożdżach

Ciekawy chlebek, który znika bardzo szybko.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 300 g wody

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego

  • 8 g świeżych drożdży

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, aktywny zakwas żytni, pokruszone drożdże oraz ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksowej. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce. Chleb oprószyć mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC (góra-dół) przez 40 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże, mąkę, sól i aktywny zakwas żytni, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksowej. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce. Chleb oprószyć mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC (góra-dół) przez 40 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: