#chleb, #pieczywo, #zakwas, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciekawy chlebek, który znika bardzo szybko.
500 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
300 g wody
150 g aktywnego zakwasu żytniego
8 g świeżych drożdży
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, aktywny zakwas żytni, pokruszone drożdże oraz ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksowej. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce. Chleb oprószyć mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC (góra-dół) przez 40 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże, mąkę, sól i aktywny zakwas żytni, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksowej. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce. Chleb oprószyć mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC (góra-dół) przez 40 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: