rondel

#chleb, #pieczywo, #zakwas, #drożdże, #śmietanka 30 %, #Thermomix

03 marca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny na zakwasie i drożdżach II

Kolejny pomysł na chlebek, który znika bardzo szybko.

Przepis znalazłam na stronie https://www.mojewypieki.com/.

Składniki

  • 2/3 szklanki ciepłego mleka

  • 0,5 szklanki ciepłej wody

  • 1 płaska łyżka cukru

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1 łyżka soli

  • 1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego

  • 8 g świeżych drożdży

  • 2 łyżki masła

  • 1 jajko

  • 2 łyżki śmietanka 30 %

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłej wody wymieszanej z ciepłym mlekiem dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, aktywny zakwas żytni oraz zaczyn. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 1,5 - 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie na lekko oprószonej stolnicy uformować bochenek, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce. Chleb posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym ze śmietanką 30 %, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra-dół). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190ºC, piec jeszcze 20-25 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać cukier, wodę, mleko i pokruszone drożdże, podgrzewać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól, aktywny zakwas żytni, rozpuszczone masło, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do podwojenia objętości. Po tym czasie na lekko oprószonej stolnicy uformować bochenek, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce. Chleb posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym ze śmietanką 30 %, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra-dół). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190ºC, piec jeszcze 20-25 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: