rondel

#chleb, #pieczywo, #zakwas, #drożdże, #miód, #oliwa z oliwek, #Thermomix

23 kwietnia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny na zakwasie i drożdżach III

Następny chlebek, który znika bardzo szybko.

Przepis ze strony https://www.mojewypieki.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 450 ml ciepłej wody

  • 600 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 110 g aktywnego zakwasu żytniego

  • 10 g świeżych drożdży

  • 0,5 łyżki miodu

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 płaska łyżka soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłej wody dodać miód, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, aktywny zakwas żytni oraz zaczyn. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę z oliwek. Przykryć bawełnianą ściereczką odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra-dół). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC i przykryć folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch), piec jeszcze 15 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać miód, wodę i pokruszone drożdże, podgrzewać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól, aktywny zakwas żytni, oliwę z oliwek, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski. Przykryć bawełnianą ściereczką odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra-dół). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC i przykryć folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch), piec jeszcze 15 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: