Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Płatki owsiane uprażyć, odstawić. Do ciepłej wody dodać miód, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Mąki wsypać do miski, dodać sól, aktywny zakwas, uprażone płatki owsiane oraz zaczyn. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić jeszcze na 90 minut w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do 225ºC (góra-dół)około 30 minut. Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 160 g aktywnego zakwasu

  • 450 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 155 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 470 ml ciepłej wody

  • 15 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 płaska łyżka soli

  • 40 g płatków owsianych

Składniki

Kolejny chlebek z ciekawym dodatkiem, który znika bardzo szybko.

Przepis ze strony https://www.mojewypieki.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Chleb pszenny na zakwasie i drożdżach z prażonymi płatkami owsianymi

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

03 maja 2021

#chleb, #pieczywo, #zakwas, #drożdże, #miód, #mąka pełnoziarnista, #płatki owsiane

rondel