#chleb, #pieczywo, #zakwas, #drożdże, #miód, #mąka pełnoziarnista, #płatki owsiane, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejny chlebek z ciekawym dodatkiem, który znika bardzo szybko.
Przepis znalazłam na stronie https://www.mojewypieki.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
160 g aktywnego zakwasu żytniego
450 g mąki pszennej + 1 łyżka
155 g mąki pszennej pełnoziarnistej
470 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
1 płaska łyżka soli
40 g płatków owsianych
Wykonanie tradycyjne:
Płatki owsiane uprażyć, odstawić. Do ciepłej wody dodać miód, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Mąki wsypać do miski, dodać sól, aktywny zakwas żytni, uprażone płatki owsiane oraz zaczyn. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 90 minut w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do 225ºC (góra-dół) około 30 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Płatki owsiane uprażyć, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać miód, pokruszone drożdże, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr.2. Dodać mąki, sól, aktywny zakwas żytni oraz uprażone płatki owsiane, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 90 minut w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do 225ºC (góra-dół) około 30 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: