rondel

#chleb, #pieczywo, #zakwas, #Thermomix

11 lutego 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny na zakwasie II

Kolejny pyszny chleb pszenny na zakwasie.

Przepis znalazłam na stronie https://www.thermoprzepisy.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

  • 2/3 szklanki mleka

  • 0,25 szklanki wody

  • 1 płaska łyżka cukru

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 łyżka soli

  • 265 g aktywnego zakwasu żytniego

  • 60 g masła

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

W ciepłej wodzie i mleku rozpuścić cukier oraz masło. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, aktywny zakwas żytni oraz resztę składników. Dokładnie wyrobić. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksowej. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce. Chleb skropić wodą, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 230ºC (góra-dół). Po 5-10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190ºC, piec jeszcze 25-30 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać cukier, wodę, mleko i masło, podgrzewać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać aktywny zakwas żytni, wymieszać 30 sekund/obr. 3. Dodać mąkę i sól, wyrobić 5 minut/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce. Chleb skropić wodą, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 230ºC (góra-dół). Po 5-10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190ºC, piec jeszcze 25-30 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: