Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
W ciepłej wodzie i mleku rozpuścić cukier oraz masło. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, aktywny zakwas oraz resztę składników. Dokładnie wyrobić. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce. Chleb skropić wodą, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 230ºC (góra-dół). Po 5-10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190ºC, piec jeszcze 25-30 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego dać cukier, wodę i mleko, podgrzewać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać zakwas oraz masło, wymieszać 30 sekund/obr. 3. Dodać mąkę i sól, wyrobić 5 minut/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce. Chleb skropić wodą, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 230ºC (góra-dół). Po 5-10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190ºC, piec jeszcze 25-30 minut. Studzić na kratce.
2/3 szklanki mleka
0,25 szklanki wody
1 płaska łyżka cukru
500 g mąki pszennej
1 łyżka soli
265 g aktywnego zakwasu
60 g masła
Kolejny pyszny chleb pszenny na zakwasie.
Przepis ze strony https://www.thermoprzepisy.pl/.
Odrobine go przerobiłam ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#chleb, #pieczywo, #zakwas, #Thermomix